Valikko

Tuula Haatainen

Rauhantutkimuksen emeritustutkija Unto Vesa: Tuula Haatainen on ollut jo varhain etujoukoissa toiminnassa paremman maailman puolesta

”Turvallisuus on kaikkien kansakuntien hallitseva prioriteetti. Se on perustavan tärkeää sekä aseidenriisunnan että kehityksen näkökulmasta. Turvallisuus ei ole vaan sotilaallinen kysymys, vaan myös poliittinen, taloudellinen, sosiaalinen, humanitaarinen, ihmisoikeus- ja ekologinen kysymys.”

Minulla oli ilo ja kunnia tutustua Tuulaan kolmekymmentä vuotta sitten, New Yorkissa YK:ssa, jossa Tuula oli Suomen valtuuskunnan jäsen YK:n aseidenriisunnan erityisistunnossa. Edellinen teksti on osa tuon kokouksen kolmenkymmenen vuoden takaisia YK-päätelmiä. Tuulan näkemykset ovat siis usean vuosikymmenen omakohtaisen työn, perehtymisen ja osallistumisen vankalla pohjalla.

Tuula Haatainen on ollut jo varhain etujoukoissa toiminnassa paremman maailman puolesta: YK:ssa, EU:ssa, Sosialistisessa internationaalissa, Pohjoismaiden neuvostossa, kansanedustajana, kansalaisjärjestöaktiivina. Se työ on myös parasta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, sillä kuten suomalaiset filosofit jo 1800-luvulla painottivat, on tärkeää, että oman kansakunnan etua puolustetaan tavalla, joka on samalla sopusoinnussa ihmiskunnan yhteisten etujen kanssa.

Unto Vesa

Rauhantutkimuksen emeritustutkija, Tampere