Valikko

Tuula Haatainen

Tuula Haatainen SDP:n presidenttiehdokas

Kehitysyhteistyöstä leikkaaminen on lyhytnäköistä

Hallituksen kohdistamat leikkaukset kehitysyhteistyöhön kertovat karua kieltä siitä arvovalinnasta, jonka Suomen ulkopoliittinen johto on tehnyt.

Leikkaukset ovat kohdistuneet sekä niin kutsuttuun varsinaiseen kehitysyhteistyöhön, että suomalaisille kansalaisjärjestöille kehitysyhteistyöhön myönnettäviin avustuksiin. Tämän lisäksi vuoden 2017-2020 budjettikehyksessä kehitysyhteistyön määrärahat vähenevät vuosittain.

Näin Suomi tulee kääntäneeksi selkänsä maailmalle ja heikoimmassa asemassa oleville. Tämä on paitsi väärin, mutta myös lyhytnäköistä.

Kehitysyhteistyöllä kamppaillaan suurempien globaalien ongelmien, kuten ilmastonmuutoksen, nuorten koulutukseen pääsyn sekä tyttöjen ja naisten oikeuksien kanssa. Näiden laiminlyöminen maksaa meille pitkässä juoksussa enemmän, puhumattakaan niiden aiheuttamasta inhimillisestä hädästä ja kärsimyksestä.

Äärimäisen köyhyyden vähentäminen ja poistaminen maailmasta on yhteinen kansainvälinen velvollisuus. Kehitysyhteistyön tavoite on, että ihmiset itse kykenevät itse auttamaan itseään ja yhteisöään. Tavoitteeseen päästään vähentämällä köyhyyttä, lisäämällä koulutusta sekä järjestämällä rauhankasvatusta.

Sitten 1960-luvun lapsikuolleisuus köyhissä maissa on puolittunut, aliravitsemus on vähentynyt kolmanneksella, ja koulutusta vaille jäävien lasten määrä on supistunut alle neljännekseen. Yli miljardi ihmistä elää silti edelleen äärimmäisessä köyhyydessä. Taloudellinen ja sosiaalinen eriarvoisuus haittaa yhteiskuntien kehittymistä ja luo pohjaa poliittiselle epävakaudelle.

Kehitysyhteistyötä määrittävät kansainväliset sopimukset sekä Suomen virallisen kehityspolitiikan tavoitteet. Kehityspolitiikka onkin tärkeä osa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Suomen tulisi arvioida tekeekö se tarpeeksi. Tässä keskustelussa presidentillä on rooli. Pitää muistuttaa, että esimerkiksi pakolaisuuden syitä voimme purkaa vain yhteisellä kansainvälisellä ponnistuksella, jossa kehitysyhteistyöllä on tärkeä rooli.

Vakaa, tasa-arvoinen ja turvallinen maailma on meidän kaikkien etu.