Valikko

Tuula Haatainen

Kehitysyhteistyömäärärahojen suunta on saatava takaisin kestävämmälle uralle

Kestävä kehitys ei ole slogan. Se ei ole ohimenevä muotivillitys. Kestävä kehitys on tapa ajatella, toimia ja kantaa vastuuta yhteisestä maapallostamme ja sen asukkaista.

Tähän mennessä systemattisilla toimilla on saatu aikaiseksi esimerkiksi absoluuttisen köyhyyden puolittuminen ja lapsikuolleisuuden vähentyminen kaikkialla maailmassa. Kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan myös se, että yhä useammat tytöt maailmassa pääsevät kouluun.

Kehitysyhteistyö on kiinteä osa ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme kokonaisuutta. Tämän hallituskauden alussa kehitysyhteistyön määrärahoja on kuitenkin leikattu voimakkaasti. Kehitysyhteistyöleikkaukset vaikuttavat dramaattisesti kansalaisjärjestöjen mahdollisuuteen edistää ihmisoikeuksien toteutumista ja vähentää köyhyyttä ja eriarvoistumista.

Tänään kansainvälisenä päivänä köyhyyden poistamiseksi on aika jälleen muistuttaa, että Suomi on sitoutunut käyttämään YK:n asettaman tavoitteen mukaisesti kehitysyhteistyöhön vähintään 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan. Kehitysyhteistyömäärärahojen suunta on saatava takaisin kestävämmälle uralle.